Lokacija

Otok Murter, biser središnje Dalmacije

Zašto posjetiti Jezera i otok Murter
Jadranska je obala jedna od najljepših na svijetu, a krajolikom se posebno ističu njezini otoci. Otok Murter, i šarmantno mjesto Jezera smještena na jugoistoku otoka idealan su odabir za sve one koji ne traže turistički prenapučena područja, ali isto tako i one kojima je važno da se nalaze na lokaciji s koje se lako dolazi do raznih turističkih sadržaja i okolnih atrakcija.
Jezera na Murteru posebno su pogodna i za ljubitelje prirode. Uz dvije gradske šljunčane plaže, Kučinu i Zaratić, u mjestu se nalaze brojne uvale, odnosno prirodne plaže koje jamče veću privatnost i cjelovito iskustvo odmora,  a velik aduta Jezera predstavlja i čak 35 kilometara pješačkih staza pogodnih za djecu i odrasle, po kojima se isto tako može i biciklirati.
Jezera su i izletničko središte. Svakog dana iz uvale kreću izletnički ribarski brodovi prema obližnjim otocima. Posjetitelje željne privatnijeg iskustva zanimat će podatak da je moguće iznajmiti manje brodice i uživati u nešto drugačijem obilasku otočića i uvala. Posebno preporučujemo posjet otočiću imena Kukuljar Vodeni na kojem je mala špilja uz more u kojoj je pitka voda za vrijeme oseke, a boćata (slankasta) za vrijeme plime. Uz sve navedeno, valja spomenuti da se u Jezerima tijekom ljetnih mjeseci organizira i škola jedrenja, za sve koji vole imati opciju aktivnijeg odmora. U mjestu se organizira i Big Game Fishing, međunarodno natjecanje u športskom ribolovu na velike ribe (tune, sabljarke, morske pse) u akvatoriju otoka Murtera i Kornata, a isto je područje iznimno pogodno i za satove ronjenja te upoznavanje s nevjerojatnom morskom faunom.
U mjestu živi manje od tisuću stanovnika, koji snažno drže do očuvanja tradicije i kulture, pa tako od sredine srpnja do početka rujna traje manifestacija Jezerski dani mora koja nudi brojne priredbe kulturnog, zabavnog i sportskog sadržaja. Ljubazni mještani s veseljem će vas uputiti i do nekoliko fascinantnih crkvica u mjestu, koje datiraju iz 15., 16. i 17. stoljeća.
Iz Jezera imate lak pristup ostalim dijelovima otoka Murtera i popratnim sadržajima. Tako se vrlo blizu nalazi i Tisno, turistički izrazito popularno mjesto u kojem se, između ostalog, svake godine početkom rujna održava Dimensions, festival elektroničke glazbe na koji iznova dolaze posjetitelji iz cijelog svijeta. Od zabačenih uvala, preko mogućnosti aktivnog odmora, pa sve do noćnih provoda, ovaj otok doista nudi sve.


Šibenik, Kornati i druge atrakcije u blizini otoka Murtera

Svi oni koji su jednom iskusili iskustvo odmora u Dalmaciji žele se u nju ponovno vratiti. I to nije slučajno. Jadransko je more jedno od najčišćih na svijetu, brojni dijelovi jadranske obale  još su uvijek netaknuti, a priroda, od gustih šuma do skrovitih uvala i kilometara plaža, oduzima dah. Odlučite li se na za ljetovanje na otoku Murteru, u sve ćete se nabrojano moći uvjeriti iz prve ruke – brojni biseri Dalmacije bit će vam na dlanu. Uz sve već spomenute sadržaje i atrakcije koje se nalaze na samom otoku, vrlo kratka vožnja automobilom ili brodom  dovest će vas do još nekih prekrasnih lokacija. Zaputite se u Šibenik, grad očaravajuće jezgre, noćnog života, al i restorana s Michelinovom zvjezdicom.
Izravno iz Jezera možete otići na jednodnevni izlet brodom u NP Kornati, ondje se kupati pa razgledati sve od slavnih klifova do utvrda i kaštela. NP Krka još je jedna nezaobilazna atrakcija Dalmacije koja se nalazi u blizini Murtera, na samo četrdesetak kilometara. Skradinski buk i Roški slap te raslinje koje ih okružuje pružit će vam predah od visokih ljetnih temperatura, a cijeli nacionalni park nudi dovoljno sadržaja za cjelodnevni posjet. Osim nabrojanih poznatih atrakcija, toplo vam preporučujemo da se u spontano istraživanje upustite i sami –Jadranska obala i Jadransko more toliko su čarobni da vas neki novi spektakularni prizor čeka iza svakog ugla.